Ekströmska fontänen

Fontänen på torget i Katrineholm invigdes 1932. Den var en donation av en möbelhandlare Gustaf Ekström som alltså gjorde sig en hacka på att sälja möbler. Möbelbutiken fanns kvar när jag var ung, jag minns en väldigt långsmal lokal som låg ungefär där systembolaget ligger idag. Jag kommer ihåg den från jag var rätt liten för min lekkamrats pappa förestod då affären, så jag var där några gånger. Ekström läst också bygga det som kom att kallas Framtiden-huset efter ett kafé som låg en trappa upp.
Fontänen är egentligen en rätt enkel konstruktion, en kvadratisk bassäng med inskuret avrundade hörn i granit med ett arrangemang av vattenstrålar. Från början fanns det en samling oregelbundna stenblock i mitten och så några vattenstrålar rakt upp. Fontänen SO
Eller rättare sagt, allra först (före 1932, alltså) verkar det inte ha varit en fontän. På gamla bilder ser det ut som om det som senare blev en bassäng var en plantering, inramad av det som kom att bli bassängkanten. Åtminstone en del av bilderna är från före 1930 enligt frimärksstämplar.
11 från Framtiden f 1927
I centrum fanns då en hög lyktstolpe som verkar ha haft ett vackert ornerat fundament, och som i sin tur tycks ha funnit på platsen innan planteringsramen byggdes. 11 fr Framtiden
Åter till fontänen. På lite senare bilder ser man att arrangemanget av stenblock tagits bort, men vattenstrålarna är kvar.
Fontänen O o framtiden1948
Under en period fanns också lyktstolpen kvar men flyttad till strax norr om fontänen. Eller om man gjorde tvärtom.
Fontänen N gatustationen f 1945
Man kan också se att stenkanten var populär att sitta på, lagom hög och djup och med sin lite mjukt rundade översida.
Fontänen N Busstationen
Och vi är väl många som suttit där och tagit en glass även i mer modern tid.
Fontänen SO f 1992
Jag minns också att på 60- eller 70-talet kunde teknisterna i sta’n leka lite med fontänen. Man kunde tömma i tvättmedel så det blev ett skumhav. En gång har jag för mig att man släppte loss fisk i bassängen, eller om det möjligen var i dammen i stadsparken. Skojfriskt värre!
Vattenstrålarna byttes ut någon gång på typ 80-talet, jag har inte riktigt koll på när.
I samband med torgets renovering i början på 90-talet stängdes fontänen in bakom murarna, vilket det inte finns många anhängare av idag. Snarare tvärtom, många vill att murarna ska rivas och fontänen befrias!
Ekströmska fontänen har sett stora förändringar av stadens mest centrala plats. Från att ha varit centrum för handel och resande, till, ja, till vadå? Torget har ingen riktigt klar funktion idag. Visst kan det förekomma lite kommers, och en och annan marknad som använder ytan. Och ett och annat kulturellt arrangemang. Julgranen står där. Men det är inte längre något vardagsrum för katrineholmarna, vi har fått andra vanor.
Och nu är nya förändringar på gång. Ett bostadshus ska konsumera en del av ytan, det kan bli både bra och dåligt. Det är viktigt att det inte leder till en privatisering av vår mest allmänna plats. Och det är viktigt att det sker med stor respekt för torgmiljön. Dit hör omgivande byggnader, men också Ekströmska fontänen. I den bästa av världar handlar det inte om att ”bara” spara fontänen, utan att sätta en ny byggnad, fontänen och resten av torget i ett sammanhang som är till fördel för helheten. Det bör en duktig arkitekt klara.

En reaktion på “Ekströmska fontänen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>