Torget på Ängeln

Vem vill ha ett hus på torget?

Jag var (en kort stund, blev tvungen att gå i förtid) på visningen i Ängeln ikväll den 2/10 av det vinnande arkitektförslaget avseende byggande av ett nytt stort hus på torget. Nu gick jag som sagt rätt tidigt, men det kanske inte spelar så stor roll. För mig gäller inte om det ena eller andra förslaget till ett nytt hus är bäst, utan om vi ska ha något nytt hus överhuvudtaget.
Jag hann i alla fall höra Lars Hågbrandt, vår samhällsbyggnadschef, trassla bort sig i torgets historia. Senast det byggdes ett hus vid torget var 1960, sa han. OK, Tempo-huset (idag Åhléns) byggdes då, och det var ju vid torget. Men 1989 nästan 30 år senare byggdes Pionenhuset, delvis torget. Då revs Raggarbacken och så fick vi denna arkitektoniska pärla i stället. Ett landmärke så gott som något, och ett mycket bra och representativt uttryck för Katrineholms förmåga att skapa en spännande stadsbild förankrad i stadens själ. De sista två meningarna är ironi.
Nu har juryn valt mellan pest och kolera. Jag vill inte välja mellan det ena eller det andra eftersom jag inte vill ha något av dem. Det vinnande förslaget var väldigt vackert och glittrigt, lite nattklubbsstuk över det. Är det Katrineholm? Är det det vi vill med vår stad? Är det vi?
Köpmännen vill ha nya butiksytor, det har de sagt. Och det skulle verkligen kunna vara ett bra argument. Liksom att det är efterfrågan på centralt belägna bostäder. Men, hallå! Gå runt lite i centrum! Gå längs Drottninggatan och titta in i skyltfönstren. Behöver köpmännen nya lokaler? Ska de inte använda de som finns? Är det inte egentligen bra idéer som saknas? Är verkligen lösningen på brist på bra affärsidéer att privatisera torget? Stannar det där? Nästa goda idé: Gör om Gröna Kulle till ett varuhus! Ett villakvarter i Stadsparken!
En annan fråga är: Vad kostar kalaset? Ett nytt hus får enligt förutsättningarna inte kosta mer än 24 000 kr/m2. Är kommunen beredd att skjuta till medel för att klara den gränsen? Ska medlen tas från skolan (Katrineholm ligger nära botten, mycket nära botten, i rankingen av Sveriges skolkommuner), eller från äldrevården, den är ju väldigt överfinansierad (ironi igen)? Eller vi kanske kan öka dagisgruppernas storlek lite? I alla falla litegrann? Pengarna kan nog hämtas hem från den kommunala budgeten, men vem kommer att drabbas? Och är det rätt prioritering?
Här har jag en konstruktiv idé! Istället för att sopa upp gångbanegruset i maj, låt det ligga kvar ett halvår till. Då slipper ni ju grusa till hösten! Genialt (om jag får säga det själv)!!
Sluta upp med att se torget som oexploaterad tomtmark. 1881 var torget markerat som kvarter avsett att bebyggas. Jag har inte exakt koll på när, men under 1880-talet blev torget ett torg, och det har det varit sedan dess. Gå inte tillbaka till 1870-talet, det är ju till och med före Tage Erlander!
Jamen, ska det inte byggas något alls? En död hand över centrum, är det det jag vill ha? Nej, inte alls. Centrala Katrineholm är ganska lågt exploaterat. Mitt favvo-exempel är Violen-gallerian. En envånings cigarrlåda, värdig Igelfors eller Marsjö-Byle men inte Katrineholm. Jag tycker också att det är synd att man bebyggde det tomma hörnet vid Drottninggatan-Fredsgatan med Maistrogrillen, det hade större potential. Och vi har en massa parkeringar centralt som skulle göra sig bättre under jord. Bygget i Violen-kvarteret vid Hantverkaregatan är precis det jag vill ha. Förtäta centrum, gör Katrineholm till en riktig stad, men inte heller Stockholm skulle får för sig att bygga på Sergels Torg!

Vad tycker ni, Katrineholmare!

Let the race begin!

Roger Ekman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>