Katrineholms kolonialvälde

Alla som bor eller har bott i Katrineholm känner till Mogetorps koloniområde. Många vet också att det idag finns ett koloniområde på Lasstorp också. Någon kan nämna något mer område, idag försvunnet, men inte mycket mer än så. Här ska jag redogöra för min rätt begränsade insikt i ämnet.
Det är lika bra att börja med att erkänna att jag inte vet när Mogetorpsområdet kom till. Om det möjligen är äldst. Jag tror dock inte det, ren gissning. Jag tror att Gersnäs- eller Nolnäsområdet kom först.

Kolonilotter i Gersnäs 1917
Gersnäsområdet är det som i alla fall jag idag kallar Lasstorps koloniområde. Jag har en karta över området från 1917, så då var det i alla fall planerat att anläggas. Åkern som skulle tas i anspråk kallas Gersnäs Nyäng, därav f.ö. Nyängsgatan på Norr (antar jag, det är alldeles intill). Och ytan man siktade på var området mellan nuvarande bebyggelsen norr om Stensättersgatan, kv Vinrankan, och Lasstorpsgatan och Lasstorps villaområde. Dagens koloniområde är ju norr om Lasstorpsdiket, men kartan har också med området söder om diket. Intressant är att på Ekonomiska kartan var det tvärtom, kolonierna är bara med söder om diket. Hur som hels t har alltså Lasstorps koloniområde anor tillbaka till 1917!

Kolonilotter i Nordanås 1917
Nolnäsområdet, vad är då det? Jo, det är ett område väster om järnvägen och öster om industriområdet, ca 35 m söder om Västra Fredsgatan och ca 170 m norr därom. Nolnäs, eftersom det var på Nolnäs, eller Nordanås, mark. Det här koloniområdet vet jag inte om det någonsin blev anlagt, men det finns även det på en karta från 1917. Stadskartan från 1920 antyder inget i den riktningen, inte heller den från 1930, snarare tvärtom.
Två koloniområden som man planerade att anlägga samma år, 1917? Ja, men det var ju året för hungerdemonstrationerna i Katrineholm. Det var ju ett mycket besvärligt försörjningsläge och då var det väl angeläget att ordna möjligheter för stadsborna att odla egen potatis eller vad det kunde bli.

Kolonilotter i Nävertorp 1921
Nästa i tur är ett område på Söder intill järnvägen, kallat Nävertorp på en karta från 1921. Det här blev nog i alla fall anlagt, på Ekonomiska kartan från 1956 kan man se att trädgårdar är redovisade med smala vägar kors och tvärs. Jag har inget eget minne av det, jag var nog inte i området heller medan kolonierna var kvar. På koloniområdet byggde LM Ericsson och senare Elektroskandia och andra industrier och bostäder på Västgötagatan och sen var det ju kört.

Gersnäs alle koloni
Det här är för mig, men säkert inte för alla andra, tidigare okända koloniområden i stan. Ett mer känt men nu försvunnet är det som låg alldeles norr om Stensättersgatan vid Gersnäs allé där nya Gersnäsområdet byggdes på 1990-talet. Det här fanns när Ekonomiska kartan trycktes i mitten på 1950-talet, det kanske är betydligt äldre än så.

Sjukhuset koloni
Ett mycket litet område som jag vet om därför att jag växte upp alldeles intill låg i nuvarande sjukhusparken, där den lilla förlängningen av Sveavägen gick som gång- och cykelväg. Det var några få lotter där som odlades i mitten-slutet av 1950-talet. Jag gissar att det fanns sådana småområden lite överallt. Det finns antydningar om det i Ekonomiska kartan. Enligt den användes ett område kring Kullbergsgatan-Sågmogatan och nuvarande Sandbäcksskolan för trädgårdsändamål, vilket skulle kunna vara kolonier. Likaså sjukhusområdet närmast Sveavägen.

Värmbol koloni
Ytterligare ett trädgårdsområde är markerat på kartan i Värmbol där bebyggelsen längs Dalvägen ligger idag, mot sjön.

Nävertorp koloni
Och slutligen ett i korsningen Kerstinbodagatan-Stora Malmsvägen. Detta senare var en handelsträdgård (möjligen både och?), och det kanske Värmbolsområdet också var.

Det här är allt jag kan bidra med kring Katrineholms tidiga kolonialvälde. Området är ju intressant och innehåller förstås mängder med fler aspekter än några gamla kartor. Det jag tycker kanske är mest intressant, med tanke på den roll som koloniodlandet spelar idag, är kopplingen till livsmedelsbristen under första världskriget. Det började alltså troligen som en överlevnadsfråga och har utvecklats till ett fritidsnöje.

4 reaktion på “Katrineholms kolonialvälde”

 1. Hej !
  Jag fick idag den här länken från min son, som brukar bevaka gamla släktorter och – intressen. Det var mycket intressant, men hinner inte läsa allt nu. Mina morföräldrar bodde i K-holm på 20-talet. Själv flyttade jag som barn till Stora Malm 1940, kom till Katrineholm 1944 . Där tillbringade jag mina år som tonåring och flyttade till Stockholm mot slutet av 50-talet.

  Som sagt, mycket läsvärt!

  Hälsningar och Tack!
  från Anita i Farsta

  1. Kul att höra, hoppas du hittar något av intresse! Det finns två grupper på facebook som kanske skulle kunna intressera dig, dels en ”Du vet att du är från Katrineholm om…”, dels har Katrineholms-Stora Malms hembygdsförening en rätt aktiv sida. Mycket nostalgi!

   Roger

 2. Mogetorps koloniområde på sin nuvarande plats grundlades i mitten av 1950-talet. Det nuvarande området erbjöds som ersättning för marken som LM Ericsson köpte för att bebygga.
  Historik kring detta finns att läsa på föreningens hemsida under denna länk http://www.mogetorp.se/blick.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>