instruktion här för den som vill göra en förkultur. Och här är en länk till en kalkylator för att beräkna förkulturer i flera steg.
Primärjäsning
Under primären sker 95 % av jäsningen. Om det är tal om en lager så ska primärjäsningen ske i en temperatur av typ 6-11 grader under fem dagar, om det är en ale i ca 18-20 grader i kanske tre dagar (val av jäst styr mer exakt vilken temperatur man ska ha). Den här första jäsningen kan vara rätt våldsam så det kan vara bra att placera hinken någonstans där man kan ta hand om ”överkokande” vört.
Sekundärjäsning
Det diskuteras huruvida man ska tappa om mellan primär och sekundär. Nackdelen är att det är en risk för infektioner och syretillförsel (och det är ett arbetsmoment). Fördelen kan vara att få bort den ganska rejäla kaka av bottensats, kalldruv, jästrester mm som bildats och att det underlättar för att få ölen blank.
För en lager kommer först en diacetylrast, d-rast, vid 17-18 grader för att jästen ska ta hand om diverse DMS, diacetyl och annat otäckt. Det tar ca 2 dagar, sen ska grönölen successivt kylas ner igen för sekundärjäsning och lagring vid riktigt låg temperatur, några få grader över noll.
Gör man en ale låter man hinken stå kvar i samma temperatur som under primären. Nu kan det vara aktuellt att tillsätta torrhumle, om man vill ha det. Torrhumle kan f.ö. tillsättas vid flera tillfällen, en del har humle i fatet i samband med lagringen också. Torrhumling innebär alltså att humle tillsätts efter koket, syftet med det är att få fatt i flyktiga aromer som lätt kokar bort. Även den tidiga jäsningen riskerar att pumpa ut dofterna med koldioxiden.
En slutkommentar. Vilken jäst man väljer är av avgörande betydelse för vilken öl man kommer att få. Nästan lika stor betydelse som valet av jäst har valet av jästemperatur, huvudregeln är lägre temperatur - renare smak. Motsatsvis, brygger man en veteöl som man vill ska smaka rejält av banan så ska man jäsa den ganska varmt också. för att inte tala om viss belgisk öl, men det är en helt annan historia.
Lagringen är nästan jobbigast, i alla fall rent mentalt. Nu är ju ölen färdig, och ändå får man inte dricka av den! En lager vinner mycket på att lagras ett tag, en månad eller två, i låg temperatur (nära 0). Den blir renare och krispigare i smaken och blankare (genomskinligare). En ale behöver normalt inte lagras, och vissa väldigt doftrika är riktiga färskvaror. En rejält matig stout kan med tiden utveckla smakkomponenter som inte alls fanns med från början, och då handlar det om många månaders lagring, eller år. Lagring på fat hjälper också som sagt till att göra ölen blank. Man kan också kallkrascha ölen i slutet av lagringen, dvs ha den några dagar riktigt kallt, för att hjälpa till med klarningen. Det gäller förstås främst öl som inte redan hålls kall under sekundär och lagring. Någon tesked gelatinpulver under kallkraschen är också verksamt för att göra ölen blank.
Öl bubblar. Det åstadkoms på endera av två sätt (det kanske finns fler men inte som jag känner till). Antingen får ölen jäsa en gång till i tillkorkade flaskor, eller på fat, och den då producerade kolsyran går i lösning i drycken. Det brukar kallas prajmning, eller priming. Metod två är att koldioxid under tryck pressas in i ölen i fat, tvångskarbonering kallas det ibland.
Metoderna har för- och nackdelar. Den största fördelen mde prajmning på flaska är att den är billig, mycket biligare än tvångskarboneringen. Man behöver i stort sett bara flaskor, kapsyler, socker och en manick för att få på kapsylerna (och de är ganska billiga). Nackdelen är att den är aningen oförutsägbar, det händer att flaskor exploderar, eller får alldeles för lågt kolsyretryck, och det blir en liten bottensats som gör att man måste ha en särskild teknik när man serverar ölet. Flaskprajmningen har lite högre status i "kretsarna" har jag förstått, och det är väl för att den är besvärligare (jag höll på att skriva sämre, men hann hejda mig). Det tar också lite längre tid med flaskprajmning innan ölen är drickbar.
Jag håller alltså på tvångskarbonering, men det rör sig om en extra utgift på någon tusenlapp eller två. Det bara att hala fram lädret. Man behöver kanske inte hoppa på det första satsen man brygger.
Copyright @ All Rights Reserved.