Produktion

Rapport från en jäshink

 

Produktion

 

Vad händer, och har hänt, i Furulids bryggeri? Blir det nån öl? Folk undrar, och vem är väl jag att hålla folket på halster? Så här kommer några inblickar i bryggeriets verksamhet.

 

Utrustning

 

Beskrivs utförligt på särskild plats. Det är ett bra tag sedan jag tillförde något nytt nu.

 

Lokaler

 

Sedan en tid tillbaka har jag nu en brygghörna i garaget, med arbetsbänk och bra förvaringsutrymmen. Det har blivit helt OK och mycket mer rationellt än förut, på ca 3 kvadratmeter. Det hade nog räckt med 2.

 

Produktion

 

Det har blivit några alster med tiden, här är hela listan, som Expressen skulle ha uttryckt det:

Sats

Namn

Typ

Kommentar

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

67

68

Brook's IPA

APA

iPils

EPA

BEPA

Pårter

Sipa

Kali

Frys-Herbert

Tomtebrus

Mish-Mash

Schwatrzbier

Splitwire

Weissing

Ameripa

Buttbirger

Råg i ryggen

Svagis

Djulöl

Butt No 2

Folkstout

Lättpilsner

Julipa

Vinterpils

Butt No 3

Furulidsmosaiken

Morfars glasögon

Ammonise

Furulätt

Furuweizen

Sommarpils

Fuggles

Cheque

Julöl

Nordtüsk

1000 dagar

Eessbe

C-pils

Sörmlands guld

TransPorter

Kohatu

Alt

Tempo

Dark Christmas Light

En Stark Bira

Sörmlands Perle

Oppunda Lager

Oppunda Öl

Buttbirger 2016

Sörmlands Vete

Gysingeapan

Golden Fern

Oppunda Lager II

Čzepa

Oppunda Plz

Rogge Blonde

Pijnboomhelling

Sörpa

Sörpa II

Nyårspils

Epifania

Warbro Modern

Warbro Smash NS

Typ veteöl, typ

Öl av vetetyp

Stöt

Guldöl

Indian pale ale

American pale ale

Tjeckisk ljus lager

English pale ale

Belgian pale ale

Stout

Svensk IPA

Tjeckisk ljus lager

Nordtysk pils

Indian pale ale

Ljus lager?

Torr svart lager

English pale ale

Weizen

American pale ale

Nordtysk pils

Roggenbier

Svagdricka

"Imperial Stout"

Nordtysk pils

"Imperial Stout"

Ljus lager

American IPA

Nordtysk pils

Nordtysk pils

IPA

Nordtysk pils

American pale ale

Lättöl, ljus lager

Weizen

Nordtysk pils

English pale ale

Tjeckisk pilsner

Old ale

Nordtysk pils

Saison

English strong bitter

Ljus lager

Modern ljus lager

Stout

N Z pale ale

Altbier

EPA

Brown ale

English strong bitter

Internationell Lager

Tysk pils

Pale ale

Tysk pils

Sydtysk veteöl

American pale ale

Modern ljus lager

Tysk pils

Tjeckisk PA

Tysk pils

Belgisk double

Belgisk triple

Sörmländsk PA

Sörmländsk PA

Tysk pils

Tysk-tjeckisk pils

Modern lager

Modern lager

Veteöl(?)

Veteöl (???)

Stout

Golden ale

Första försöket, i Lövstabruk. Klart godkänt, gav mersmak. Brygd i maj 2012.

Också OK, första försöket på egen hand

En rätt OK pilsner, som jag minns det. Försvann i tomma intet en midsommar

Inget som satte några djupare spår.

IG. Den belgiska jästen kom inte igång, fyllde på med engelsk ale-jäst. Njaä.

Blev väldigt bra, särskilt efter lagring. Bland det bättre jag gjort. Tyvärr har jag slarvat bort receptet...

God, bra G-VG. Bryggd i Lövsta

Rätt OK, missade kolsyran rejält, men rättade till det.

Första försöket på något riktigt svårt, torr nordysk pils. Blev rätt bra, som jag minns det, men minnet är ju...

Finns bara i mina anteckningar, inte i minnet. Alltså, nog ingen höjdare.

En riktig rysare. Skulle ha blivit en kölsch, blev, ja, jag vet inte. En diacetylmättad pilsner?

Ett experiment. En svart pilsner. Rätt OK, men mer porter än pilsner. Och torr!

Ett försök att klona Spitfire, det gick inte så bra pga felaktig humlehantering. Blev kantig och skarp.

Första försöket på veteöl, blev faktiskt rätt OK trots en del genvägar.

Jodå, jag vet att jag bryggt något sådant, men hur blev det? Ingen aning...

Ett försök att klona Bitburger. Blev inte så tokigt, men för mycket diacetyl. Ordet återkommer nedan några gånger.

Njaä, inte så bra. Jag tror det var diacetyl den här gången med.

Ja, svagdricka var ju tanken från början, men sen kom jag på att det var väl lättöl jag menade. BLev rätt OK.

Blev verkligen ingen IS, mer en blaskig, söt, ofärdigjäst sak som med tiden blev rätt OK, konstigt nog. Bryggd i Lövsta.

Nytt försök. Fortfarande diacetyl.

Ja, ett nytt försök till stout, lika misslyckat. Svagt, ingen skumkrona, tunt. Blaskigt. Usch.

Har inga minne av den, en brukspilsner som väl gjorde sitt jobb.

Rätt tuff och obalanserad. Kantig. Ingen höjdare

Nytt försök, igen. Lite bättre den här gången, men diacetylen finns där.

Jag ger visst aldrig upp! Nej, det gör jag inte. Men det blev inte exakt som jag ville den här gången heller.

En single hop Mosaic. OK. Sådär. Tekniskt bra, men Mosaic ska nog blandas med något.

Blev bra trots att jag tappade mina glasögon i jäshinken. Gav en förändrad syn på hygienkraven.

Rätt god, humlearomatisk sak som vi bryggde delvis tillsammans i Lövstabruk.

Utmärkt lättöl, bra bruksöl. Smakrik.

Bra veteöl, också bra efter lagring. Lite för mycket estrar och för lite fenoler dock.

Riktigt bra torr pils. Ingen diacetyl den här gången.

Mycket bra EPA, bra balans malt-humle. Bra att låta Fuggles köra sitt eget race.

Förfärlig historia. Jag skyller på för hög jästemperatur. Massa osmaker. Gemensambrygd i Gysinge.

Nja, sådär. För lite humlearom, för mycket beska.

Ånyo ett försök på nordtysk pils. Klockrent den här gången. Efter en tids lagring, mycket bra! Äntligen.

Försök att klona Brooklyn No 1. Ingen fullträff, för hög jästemperatur.

Försök att klona ESB, i Gysinge. Missade pga för hög jästemperatur, för mycket osmaker.

Lättöl, pilsner med C-humle. Blev bra, ingen diacetyl, god, smakrik.

Blev väl sådär, tyvärr viss diacetylsmak.

Försök till chokladstout. Gick inte den här gången heller. Blaskig, smaklös, kompostvarning.

En EPA med Kohatu single hop. Mycket bra, blev precis enligt målet.

Riktigt bra altbier, men med lite för mycket svartmalt och stoutkänsla. Annars vg.

En fruktigt blommig pale ale där den slovenska humlen Bobek spelar första fiolen. Mycket blommig!

En julöl, men inte mörk lager, och rätt svag (3,2 %). Så mustig man kan begära. Blir liksom kvar.

Ett nytt försöka att klona Fuller´s ESB, mycket bättre än sist, men originalet vinner i sin klass. Men den här blev bra...

En snäll ljus lager, mild på gränsen till barnvänlig (utom de 5,3 procenten). Utan felsmaker, eller finns där liiite diacetyl?

Tysk pils, lite för låg beska, ren och fin i smaken. Godkänd (av mig) i klassen!

Skulle bli en IPA, men blev inte tillräckligt besk och för mycket grape-smak. Kortvarig blommig humlearom, lite lik Kohatu.

En riktigt god tysk pils, men inte exakt som jag önskat mig den. Nästa gång blir den torrare och beskare! Fel jäst?

God om än aningen smaksvag. uppfriskande sommaröl!

En stark apa med rätt traditionell humle för typen. En sambrygd där vi alla som hjälptes åt blev nöjda med resultatet.

Nyzeeländsk jäst och humle, en pilsner som är lite blommig i smak och arom. Blev lyckad.

En repris på nr 47 men med en annan humle, Spalter Select. God, men aningen klen i smaken.

En pale ale men med tjeckisk pilsnerhumle. Bra idé men kan göras bättre, mer arom t ex.

Riktigt bra pilsner, lagom på alla sätt (t ex rejäl beska). Något odryg dock.

Nja, blev inte vad jag tänkt mig. Förstår inte varflr man ska ha i socker? Jäste inte heller ut ordentligt.

Inte heller denna jäste ut som den skulle trots oerhörda mängder jäst. Smaken dock Ok, ska lagras.

Hyfsad pilsnerersättning, men lite mindre kropp nästa gång, och enbart pilsnermalt.

Nytt försök, fortfarande medelkropp, lite mer humle. Men fortfarande lite för blekt resultat. På'n igen!

En möjligen något för stark (5,9 %) nordtysk pilsner, men annars riktigt bra. Torr, krispig, blank, besk. Ahhh!

Svårplacerad. Baserad på Warbro kvarns utmärkta pilsnermalt, men kompletterad med wienermalt. Väldigt god men slut.

Bara Warbro pilsnermalt, amerikansk humle. Bra, men lite för besk även för mig.

En blommig fruktig ljus lager baserad på Warbromalt och NZ-humle (Nelson Sauvin). Utmärkt varma sommardagar!

Warbro pilsnermalt och ca 1/3 tysk vetemalt. Mycket lätt (4,2 %) och snäll veteöl.

Warbro pilsnermalt med veteölsjäst. Ingen höjdare men bättre än föregående. Nästa gång blir det inget fusk!

En dry stout som inte jäste färdigt riktigt, god ändå men lite söt

Inte färdig än, men lovar gott. Utjäst, torr! Rätt typisk engelsk ale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så, vad drar jag för slutsatser så här långt då, efter sex års helmäskbryggande och knappt 70 brygder? Flera, t ex:

 

1. Det blir inte alltid som man tänkt, men det kan bli bra ändå. Bestäm inte vad du har tänkt brygga förrän du smakat på resultatet!

 

2. Jäs inte för varmt! Lager blir helt spolierad, och ale kan få konstiga bismaker, om man jäser för varmt. Jäs svalare än du trodde du skulle (om du inte är ute efter de konstiga bismakerna...). Rumstemperaturen måste vara lägre än önskad jästemperatur eftersom jäsningen i sig höjer temperaturen i vörten. Läs på vad jästen du använder vill ha.

 

3. Håll rent, tänk på infektionsrisken. Å andra sidan är jag ingen pedant och har aldrig haft någon infektion. Jag använder Starsan flitigt, men PBW sparsamt. Men skyll inte på mig om du står där med en geleklump i hinken. Renlig, på en mänsklig nivå, där tror jag man ska vara. Möjligen övermänsklig när du håller på med förkulturer eller tar vara på begagnad jäst.

 

4. Experimentera! Uppfinn öl som inte finns! Bryt mot tabun och gör "fel"! Undvik balans mellan humle och malt, ha i för mycket specialmalt, korsa öltyperna! Ofta kommer du att misslyckas, men någon gång gör du något som ingen annan gjort före dig och som är riktigt bra och spännande. Jäs ale i 12 grader och lager i 20. Det kan inte bli värre än katastrof (OBS strider mot 2 ovan, men det är så livet är, bryt mot det också!). Čzepan ovan är en sådan knasighet. En korsning mellan tjeckisk pilsner och ipa, eller i alla fall epa. Blev riktigt bra!

 

5. Sälj inte öl. Det är en förfärlig byråkrati kring försäljning av öl, och utgångspunkten är att allt är förbjudet. Däremot är det alldeles 100 % klart att det är tillåtet att tillverka öl för eget bruk, och i det ingår att bjuda sina grannar på ett glas. Skulle du vilja gå all in och starta försäljning, ja, lycka till, och kolla med någon som gjort det. Det finns ju faktiskt sådana. Bloggosfären är full av tips.

 

6. Lager är svårare än ale. Dels för att ale ska jäsa vid en temperatur som är lättare att åstadkomma i ett normalt boende än vad lagern kräver. Dels därför att ale normalt är mer smakrik än lager och därmed maskerar felsmaker. Lagern är naken. Det svåraste jag kan tänka mig att göra är en totalt men- och smaklös amerikansk lager, en Budweiser eller Coor's. Vad bra då att jag inte heller vill! En maltig Münchener däremot, det går nog, men det vill jag inte heller. Jag jagar ju den torra, rena, beska nordtyska pilsen, och den är inte lättfångad.

 

7. Räkna med att det tar 6 timmar för en bryggning, med aningens förarbete. Jag har kommit ner på strax under 4, slår du det? Men då är allt förberett, och allt är intrimmat. Det är (tycker jag, det är väl bara jag) en rolig utmaning i sig att se hur man kan effektivisera arbetet. Göra saker i rätt ordning och vid rätt tidpunkt, förbättra utrustningen mm.

 

8. Jag måste förklara ordet diacetyl. Diacetyl är en felsmak i öl, eller rättare sagt en smak. Om det är fel eller inte är ju något annat. Jag vill inte ha diacetylsmak min lager, så för mig är det i de sammanhangen en felsmak. Diacetyl brukar beskrivas som smak av smörkola. Chardonney. Det finns köpelager där diacetylen är tillstädes, som Pilsner Urquell. Värsta industriella exemplet lär vara Innis&Gunn. Det är ju en otäck öl, men smakar den smörkola? Jag har egna mycket bättre (värre) exempel. Och tror mig ha lärt hur man undviker det (ingen diacetyl de senaste fyra åren), även om det tagit lite tid. Låg temperatur på vörten när jästen tillsätts (typ högst 10 grader) och låg jästemperatur (10-12 grader) första fem dagarna eller så, sen i 18 grader tills det jäst färdigt, och sen sakta tillbaka till riktigt låg temperatur. Nu ska vi ner mot nollstrecket. Och stanna där i ett par veckor! Och då kanske, slipper vi smörkolan. Finns smaken kvar kan den tona bort vid lagring i några plusgrader i flera månader. Alltså, krispigt ren pilsner är inte enkelt!

 

9. Och så: man lär sig hela tiden. Jag brygger bättre öl i år än i fjol. det finns obegränsade utvecklingsmöjligheter, dels i att förfina processen och brygga bättre öl rent tekniskt, dels i att utveckla recept och smaker. Man kan omöjligt bli färdig med detta.

 

 

Slutligen. Jag kan bara inte låta bli. Men det är så här att när man skaffat sig den grundläggande utstyrseln för att producera öl, upptäcker man rätt snart att den kan användas även till annat. Därför har de senaste åren en del måhända oväntade produkter framställts i bryggeriet. Läsk. Det är väl vad man närmast kan karaktärisera det som. Alkoholfri (åtminstone tillnärmelsevis) kolsyrad dryck med frukt(?)smak. Hittills har vi bara hunnit med några få varianter, men naturen är givmild och fantasin enda begänsningen så utforskandet fortsätter. Kan man göra läsk på björknäver och vitmossa? Vi får testa! Allt för konsten och vetenskapen!

Copyright @ All Rights Reserved.